Wat is Neuroplasticiteit

Gepubliceerd op 15 maart 2024 om 12:43

In mijn blog van 23-02-’24 gebruikte ik het woord neuroplasticiteit, daar ga ik vandaag wat meer over vertellen.

De mens is een gewoontedier wat inhoudt dat we onszelf, al dan niet in de opvoeding, op school, op het werk of daarbuiten geleerd hebben, bepaalde routines en gewoontes hebben om persoonlijke veiligheid te creëren.

Het magische woord in de vorige zin is leren, het vraagt oefening en herhaling van de oefening om gewoontes te veranderen.

Gewoontes zijn grotendeels in het onderbewustzijn gelabeld als positief of negatief, daar zit geen nuance in.

Gedachtes of op een bepaalde manier denken is ook een gewoonte, denk daarbij aan de mening dat sommige mensen optimistisch of pessimistisch ingesteld zijn.

 

Wat is Neuroplasticiteit

Neuroplasticiteit is het vermogen van het brein om te veranderen en zich aan te passen in reactie op ervaringen, omgeving en letsel. Het wordt ook wel bekend als hersenplasticiteit of hersenmorfisme. Deze eigenschap stelt de hersenen in staat om nieuwe verbindingen te vormen tussen neuronen (zenuwcellen) en om bestaande verbindingen te versterken of te verzwakken.

 

Neuroplasticiteit vindt plaats op verschillende niveaus in de hersenen, van moleculaire en cellulaire niveaus tot de hersenregionale en netwerkniveaus. Het proces omvat diverse mechanismen, waaronder synaptische plasticiteit (aanpassingen in de sterkte van verbindingen tussen neuronen), neurogenese (het ontstaan van nieuwe neuronen), en hermapping van functionele gebieden (hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor bepaalde taken kunnen van functie veranderen of taken overnemen van beschadigde gebieden).

 

Neuroplasticiteit is cruciaal voor leren en geheugen, omdat het de hersenen in staat stelt zich aan te passen aan nieuwe informatie en vaardigheden. Het speelt ook een rol bij herstel na letsel, zoals na een beroerte of hersenletsel, waarbij de hersenen soms compenserende routes vinden om functies te behouden of te herstellen.

 

Het mechanisme van neuroplasticiteit wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder leeftijd, genetica, omgevingsinvloeden, lichamelijke activiteit, en leer- en oefeningservaringen. Door bewuste inspanning, training en bepaalde activiteiten kunnen mensen de neuroplasticiteit van hun hersenen benutten om nieuwe vaardigheden aan te leren, herstel na letsel te bevorderen, en algemene cognitieve functies te verbeteren.

Hoe lang het duurt om een gewoonte te veranderen verschilt per persoon. Het aanleren van een nieuwe gewoonte of andere denkwijze varieert tussen de 18 en 254 dagen. In de beginperiode is het voornamelijk actief in het bewuste brein, naar verloop van tijd verplaatst het zich naar de automatische piloot, het onderbewuste brein.

 

Hoe heeft NeuroGraphica® invloed op Neuroplasticiteit?

NeuroGraphica® is een vorm van een creatief proces dat zich richt op het gebruik van tekenen en symbolen om emoties te verkennen, stress te verminderen en zelfbewustzijn te vergroten. Hoewel er nog geen wetenschappelijk onderzoek is dat specifiek de invloed van NeuroGraphica® op neuroplasticiteit heeft onderzocht, zijn er enkele manieren waarop deze praktijk mogelijk een positieve invloed kan hebben op het brein en de neuroplasticiteit:

 

  1. Creatieve expressie en emotieregulatie: 

Door te tekenen en creatief te zijn, kunnen mensen emoties uiten en verwerken. Emotionele ervaringen kunnen de hersenen beïnvloeden en neuroplasticiteit bevorderen, vooral in gebieden die betrokken zijn bij emotieverwerking en zelfregulatie.

 

  1. Aandacht en concentratie: 

Het beoefenen van NeuroGraphica® vereist aandacht en concentratie, wat de neurale circuits kan versterken die betrokken zijn bij deze cognitieve processen. Regelmatige beoefening van aandacht en concentratie kan leiden tot veranderingen in de structuur en functie van de hersenen, die gerelateerd zijn aan neuroplasticiteit.

 

  1. Stressvermindering:

Creatieve activiteiten zoals tekenen kunnen stress verminderen en ontspanning bevorderen. Chronische stress kan schadelijk zijn voor de hersenen en de neuroplasticiteit belemmeren. Door stress te verminderen, kan NeuroGraphica® indirect de omgeving creëren die gunstig is voor neuroplasticiteit.

 

  1. Zelfreflectie en zelfbewustzijn:

NeuroGraphica moedigt zelfreflectie aan en helpt mensen zich bewust te worden van hun gedachten, gevoelens en gedragingen. Deze vorm van zelfbewustzijn kan leiden tot veranderingen in de manier waarop de hersenen informatie verwerken en nieuwe verbindingen vormen, wat de neuroplasticiteit kan bevorderen.

 

Hoewel NeuroGraphica® mogelijk niet rechtstreeks de neuroplasticiteit beïnvloedt zoals bijvoorbeeld cognitieve training of fysieke oefeningen doen, kan het een positieve invloed hebben op verschillende aspecten van het brein die betrokken zijn bij neuroplasticiteit. Als aanvullende praktijk kan NeuroGraphica® dus bijdragen aan het bevorderen van een gezonde hersenfunctie en adaptatievermogen.

Beste lezer

Welke gewoontes zou je graag willen veranderen?

Antwoorden mogen ook rechtstreeks naar info@neuro-coach.nl gestuurd worden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.